wait what

Work

200 West Sixth Street (Indeed Tower)

Location

Austin, Texas, United States

"It is the most radical activation of a downtown block we’ve seen in quite a while."

Located in the heart of downtown Austin, 200 West 6th Street, referred to by its key tenant Indeed’s name, revises an entire city block and addresses the community in multiple ways. The highrise design incorporates the existing historic former post office building on the same block and improves that structure’s utility to the public by serving as a retail and food hall space. The lobby and plaza engage both passersby and visitors alike.

With a striking presence on the skyline and visibility from most of the city’s primary circulation corridors, the tower brings much-needed office and residential space to the downtown core. Its new plaza adds sorely needed green space to downtown for leisure and activities, connecting the commercial environment of the tower with cultural, recreational and retail activities in the context of the open space.

The project achieved LEED Core & Shell v4 Platinum certification from the United States Green Building Council as well as Austin Energy Green Building (AEGB) commercial 4-Star rating and is currently targeting Fitwel 1 star rating. It was sold at the point of substantial completion in the largest-ever single asset transaction in the city’s history according to the Austin Business Journal.

Services

  • Building Sciences
  • Housing / Hospitality
  • Architecture
  • Interiors
  • Corporate / Commercial

Playing a key role in urban life

© Albert Večerka / ESTO Photographics
  • Indeed Tower is surrounded by amenities at the heart of Austin’s historic downtown with immediate access to public transportation options and bikeable infrastructure. Understanding the natural activation opportunities with this block, the team created a multifunctional outdoor plaza and interior that welcomes visitors from the plaza and busier 6th Street.

Preserving yesterday for today's use

Upon entering the building, the expansiveness of the lobby has a very welcoming scale and houses a wide variety of user options from individuals wanting a more serene, contemplative experience to larger groups seeking a meeting table. It is integrated with the historic 1914 Claudia Taylor Johnson Post Office, which the project team preserved and adapted. The dimensions of the post office humanize the adjacent plaza and will help preserve Austin’s rich history.

© Albert Večerka / ESTO Photographics

The Claudia Taylor Johnson Hall, originally constructed as the 7th US post office in Austin, was carefully engaged in the design. By rehabilitating the building and related reduction in cement production, the project achieved an estimated reduction of 25% embodied carbon. It was sensitively adapted to provide flexible hospitality offerings from retail to food service and has been equipped with 50 electric vehicle charging stations with expandable capacity.

Adding to the skyline

The tower’s sculpted design tapering at the corners maximize daylight and views, making it an easily recognizable form on the Austin skyline. The envelope design is optimized for building performance with elements that improve the thermal and environmental performance of the building.

Integrating green and open space for infill development

The team was able to integrate open space covering nearly 50% of the block through terraces and the large urban plaza even with significant development and historic reuse. Of the new vegetation, 75% is native and 25% is drought tolerant-adapted, restoring and creating habitat and shaded spaces for visitors. The team extended preservation to the landscape as well, saving a heritage red oak and coordinating the plaza around it.

© Albert Večerka / ESTO Photographics

Conserving precious resources

A holistic approach to water management was employed with water capture and reuse to reduce demand for potable water and retaining most stormwater onsite. The project collects rainwater from the plaza and underground sump pump, stores it in a cistern under the plaza and then reuses that water onsite. 85% of the stormwater is managed onsite which means 100% of site water is from non-potable sources. For more details, click here.

© Page

Condensate is also collected in a separate condensate storage tank and is then used as make-up water for the building’s cooling towers. Through treatment, this process water is reused six times, maximizing its recycling potential. Water is also saved annually through low flow plumbing fixtures and EnergyStar appliances. Potable water within the building has been reduced by 30% with 1.5 million gallons saved annually.

Planning careful energy usage

Balancing tenants’ desires for expansive views with performance, the team was able to achieve meaningful energy improvements on the project. The peak load energy was reduced by nearly 21.6% through glazing performance, optimized curtain wall design and cooling equipment. The project achieved 14% (LEED) and 12.6% (AEGB) total energy cost reduction and has an EUI of 42 kBTU. The remaining power used by the base building is 100% offset with renewable sources.

© Page

During design, the team conducted a triple bottom line analysis to help quantify impact and payback for sustainable design strategies. Occupants are projected to receive benefits of $5M in increased productivity and reduced absenteeism, on top of $1.5M in savings for electricity and water. Community benefits totaling $2.8M include reduction of air pollution, lowered carbon emissions and congestion reduction through less vehicle use.

Creating an urban destination

The base of the new tower is highly transparent, soaring up to 35 feet in the main lobby to allow full visibility of the Post Office’s east façade. Connectivity between the tower, post office and urban plaza integrates the building into street life and adds value to the downtown community.

© Albert Večerka / ESTO Photographics
© Albert Večerka / ESTO Photographics

Occupant wellness

The 21 office floors include deliberately proportioned floor plates to allow for efficiency in space planning, penetration of natural light, and maximized views, which are proven to contribute to mental wellness. Direct access to the plaza’s green space also provides connectivity with nature. Materials with health and environmental transparency were prioritized.

© Albert Večerka / ESTO Photographics
© Albert Večerka / ESTO Photographics

All in the details

The building, with its gracious 6th Street primary entrance, as well as another on Lavaca Street via the urban park, provides a vibrant lobby with connections to downtown from all directions. All 1,500 parking spaces are within the footprint of the structure, which maximizes downtown buildable land. Twelve levels of parking are above-grade while another 5 levels are below, which serves to reduce heat island effects.

© Albert Večerka / ESTO Photographics
© Albert Večerka / ESTO Photographics

By the numbers

  • 730,000 SQUARE FEET OF OFFICE SPACE
  • 1,500 PARKING SPACES
  • 100% OUTDOOR WATER FROM NON-POTABLE SOURCES
  • 20% OVERALL REDUCTION IN EMBODIED CARBON

“Trammell Crow Company set out to develop an office tower that was designed for the future. Indeed Tower was designed to meet and exceed even the highest standards of sustainability and accommodate the needs of current and future office tenants that demand a modern and evolved workplace. ”

Brad Maples

Principal, Trammell Crow Company, Austin Office

Related Content