Texas Instruments S&C Building

Richardson, TX

Project Description

A desire to consolidate employees on the Texas Instruments North Campus culminated in a remarkable transformation of the 1950s-era S&C Building, which was originally designed by O’Neil Ford. The 300,000-square-foot renovation project, completed in two phases within a very aggressive design and construction schedule, included common areas, conference rooms, a learning center, cafeteria and expansion of workspaces, as well as structural modifications to the existing slab. Available square footage was extended by adding a new slab and moving the original perimeter glazing outward, all without detriment to the original O’Neil Ford design intent.

The primary design intent was to bring the building up to current office standards. Among the many design challenges were low ceilings, wide bays and lack of natural light. The latter drove one of the main design concepts, to provide a clear view from each interior courtyard to the exterior curtain wall and locate core functions between these “bands of light.” This allowed all employees to have access to natural light from their workspaces.

Key to the adaptive reuse and renovation project was identifying opportunities to reuse existing materials. For example, carved wooden slats, made by Ford’s brother, were repurposed. Original Martha Wood ceramic light fixtures were re-lamped and relocated. Original artwork in the courtyards remains in place. While all of the gyp board walls and storefront partitions were removed from the main corridors, the original brick partitions were kept. The auditoriums were left in their original condition with only material and ADA enhancements. The S&C Building is serving as a model for future renovations of Texas Instruments office buildings worldwide.